Врабчетата и тигъра

Някога в ъгъла на къщата висяло закачено старо гърне за готвене, в което живеели врабецът и неговата жена.

Един ден врабецът казал:
– Жено, ядат ми се сладкиши.
– Донеси ми всичко, каквото трябва – рекла жена му, – и ще ти направя.
– А какво ти трябва? – попитал врабецът.
– Брашно, петмез, банани, мляко и дърва за огъня – отговорила тя.
Добре – казал врабецът. – ще имаш всичко.

Той отишъл в гората и започнал да чупи от дърветата тънки сухи клонки.

По това време в гората живеел един огромен тигър, който се държал приятелски с врабеца. Когато чул шума от счупените клони, той се приближил и казал:
– О, приятелю, ти чупиш клони, така ли?
– Да – рекъл врабецът. – Трябват ми.
– А за какво са ти? – заинтересувал се пак тигърът.
– За огън – отговорил врабецът. – Жена ми ще прави сладкиши.
– Никога не съм ял сладкиши – казал тигърът. – Ще ми дадеш ли да опитам?
– Само ако ни донесеш всичко, което трябва – рекъл врабецът.
– А какво ви трябва? – попитал тигърът.

Врабецът отговорил:
– Брашно, петмез, банани, мляко, масло, тенджери и тигани, а също и дърва за огъня.
– Добре – казал тигърът. – Върви си у дома. Аз ще ти донеса всичко.

Врабецът си тръгнал, а тигърът се отправил със скокове към пазара. Когато стигнал само изревал и продавачите от всички сергии се разпищели:
– Помощ, помощ! Тигър! Бягайте, бягайте!

Те лудешки се разбягали, като оставили всичките си стоки по сергиите. Тигърът обиколил пазара и си взел брашно, петмез, банани, мляко, масло, тенджери, тигани и дърва за горене; после занесъл всичко в къщата на врабеца.

Тогава врабката направила превъзходни сладкиши и двамата с мъжа й се наяли до насита. Когато привършили, те оставили върху едно листо няколко сладкиша за тигъра и се настанили удобно в своето готварско гърне.

Тигърът дошъл, видял сладкишите и седнал да яде. Сложил първия в устата си и казал:
– Ммм, страшно вкусно!
Опитал втория и рекъл:
– Не, този не е хубав. В него няма нищо друго освен брашно.
Хапнал третия и възкликнал:
– Пфу, а този е само трици и пепел! Приятелю, какво си ми дал?
А когато лапнал четвъртия сладкиш той се провикнал:
– Ууужас! Каква воня! Сложили са кравешка тор в него. Този врабец е жалък мошеник и негодяй!
А в това време врабецът в готварското гърне смръщил лице и казал:
– Жено, ще кихна!
– Ш-ш-ш-т! – разтревожено подшушнала жена му. – Сега не бива да кихаш, защото ще стане голяма беля.

Врабецът се опитал да пази тишина. Но след малко лицето му се изкривило още повече от непреодолимото желание да кихне. Жена му се опитала със всички сили да го спре, но той просто нямал сили да се въздържи.

В това време тигърът, който глътнал още един сладкиш със същият отвратителен вкус, изревал със страшна сила:
– Ооо, срамота! Този е само от кравешки тор! Значи такива неща ми оставяте, а? Ей, врабец, само ако те пипна ще те сдъвча и ще те глътна!

Когато тигърът сложил в устата си последния сладкиш усетил, че му се повдига и почнал да пъшка. И точно в този момент врабецът кихнал със страшна сила:
– Ааааапчихуууу!

Тигърът, уплашен от шума, подскочил толкова високо, че закачил връвчицата, на което било завързано готварското гърне и врабчетата паднали заедно с него на главата му.

Тигърът не разбрал какво става: дали е ударил гръм, или се е сгромолясало небето. Обзет от ужас, той се втурнал навън с подвита опашка и спрял едва когато стигнал своята бърлога.

Индийска народна приказка

Въпроси за размисъл:

  • Способен ли съм да понасям неща, които не харесвам и които въпреки, че бих могъл да спра да ги правя – търпя?
  • Здравословно ли е търпението, осланящо се на вярването, че лошото все някога ще свърши?
  • Какъв би бил изходът от ситуация, в която очаквам едно, а получавам съвсем различно?

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Славейков“,бл 78Б

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 – 17:00

Форма за контакт

Разрешение

Запази своя час