Как да привлечем вниманието на тийнейджър със слушалки?

Те са навсякъде. В автобуса, на пешеходната пътека, на опашката в баничарницата, на масата за вечеря. Вездесъщите слушалки и главите, които израстват от тях. На бас, че чувате музиката, все едно е на Вашите уши, а плейлиста със сигурност не е по вкуса Ви. Но нека приемем новите технологии – друг избор нямаме. Защо обаче тази картинка се вижда все по-често? Какво се крие зад семантиката на двата кабела?

Най-често зад тях се крие самият тийнейджър. Буквално. Реалността е толкова скучна, сива, еднообразна, а единственото спасение става музиката. Представете си го като мост между две точки: точка А да бъде училище, а точка Б да бъде дома им. За да се стигне от точка А до точка Б са нужни 30 минути с автобус и 10 минути пеша. Тъй като пътят е изминаван стотици пъти, самото преживяване е бедно на впечатления и нови интересни събития. Музиката ни пренася в друг свят, а тялото ни остава на Земята на автопилот.

Дори приятелското рамо и раздумка не може да бие ефекта на музиката, наливана директно в мозъка. Страхотна гледка са две вървящи, очевидно познаващи се момичета да са с по един комплект слушалки, които мълчаливо се наслаждават на времето „прекарано заедно“.
Окей, разбрахме, че сме безсилни пред възможността на музиката да спаси тийнейджъра от скуката. Как обаче да успеем да му кажем нещо жизненоважно, като например „Внимавай – кола!“ или „Обичам те!“? Обикновено се случва по следния начин:

  1. Потупвате дискретно младежа по рамото.
  2. Той с подскачане и опулен поглед преценява дали да Ви обърне внимание.
  3. С въздишка премахва едната си слушалка.
  4. Това е Вашият шанс! Кажете каквото имате да казвате кратко, точно и ясно!
  5. Не очаквайте чудеса – зарадвайте се и на смотолевеното „Добре“! То е безценно!
  6. Слушалката отново е на мястото си. Потупайте се по рамото – и това е успех!

Така се прави по принцип. Другият начин е малко груб и включва насилствено изтръгване и хвърчене на кабели, което ще разгневи и разбуни тийнейджъра – затова в името на Вашите здрави нерви – моля Ви не го правете! Ние сме Ви подготвили няколко ефективни и ползотворни метода, които използвани достатъчно често – Ви осигуряват траен абонамент за тийнейджърското внимание!

Представете си, че предприемате семейно пътуване, което включва дълъг престой в автомобил. Представяте си го като незабравимо преживяване със смях, игри и хорово изпълнение на класиките по радиото. Идва заветния час, потегляте и с нетърпение очаквате купона да започне. От задната седалка обаче се чува познато шумолене… Дъщеря Ви рови трескаво из чантата си. Изведнъж дочувате звуците на не толкова любимия Ви Криско. Пак ли… Не й ли писна? Защото на Вас определено. Сега знаете със сигурност, че и дума няма да промълви четири часа!

Ако се чувствате игнорирани, пренебрегнати или отхвърлени от тийнейджъра, който блокира контакта с Вас в най-неподходящия момент – важно е да разберете от какво има нужда един средностатистически юноша. Така ще можете сами да изберете какъв подход ще е най-ефективен, за да възобновите връзката с Вашето дете:

  1. Тийнейджърите имат нужда от внимание. Но не от какво да е внимание! Изслушайте ги. Без съвети, без въпроси. Често те просто искат да изкарат напрежението, което им се е струпало през деня. Дайте им знак, че сте ги разбрали как се чувстват. Ако ги парирате с „Стига си викал, говори спокойно! Цял ден съм работила и съм уморена!”, Вие им давате знак, че трябва да филтрират информацията преди да Ви я поднесат и обикновено решават да Ви я спестят. Слагат слушалките и се потапят в света на „въпроси без отговори”. Или се обаждат на техен връстник. Или си говорят с огледалото. Вниманието, от което имат нужда изгражда тяхната самооценка и им позволява да чуят себе си на глас. Затова е важно да не ги съдите. Ако не проявявате такова внимание към Вашето дете, то все по-рядко ще Ви споделя и ангажира с личния си живот.
  2. Семейно време заедно. Да, правилно прочетохте. Ако тийнейджъра Ви смята семейната вечеря за скучна и гледа как бързо, бързо да се изниже – това е знак, че досега не е намирал това за пълноценно и интересно занимание. Може би на вечеря се обсъжда какво е направил в училище и какво наказание да му се измисли. Може би Вие „забивате” в сериала по телевизора и резултатът е гробно мълчание и тракане на вилици – СКУКА! По-добре да си пусне музика и да не се занимава с Вас. А семейните занимания имат потенциала да бъдат най-очакваното и любимо нещо на всяко дете! Те развиват неговото чувство за принадлежност, укрепват вашата връзка и създават това трепетно чувство да очакваш с нетърпение семейната ваканция. Не заради плажа, а заради пълноценното време заедно!
  3. Тийнейджърите обичат да изпадат в двете крайности – или много да им се спи, или да не ги свърта на едно място. Всичко това е нормално и е продукт на хормоналния коктейл, който забърква пубертета. Това обаче не е по вкуса на всеки родител и се случва така, че когато искате той да спи – той превърта, а когато искате да сте активни заедно – не можете да го вдигнете от дивана. При това несъответствие в настроенията, те предпочитат да си сложат едни други слушалки, които са свързани към компютъра и да играят екшън игри до пръсване. Така те си решават проблема със „Стига си вилнял!”, „Много си несъобразителен – брат ти спи!” или „Господи, наду ми главата – няма ли да мирясаш?” Най-правилния начин да изкарат тази експанзивна енергия и да се уморят качествено са физическите упражнения. Ако влюбите детето си от малко в някой спорт – то само ще избира точно по този начин да инвестира излишъка си от енергия. А музиката по време на спорт ще бъде средство за мотивация, а не бягство.
  4. Емоция, любов, прегръдка, добра дума. Тези пораснали дечица са толкова гальовни – повярвайте ни! Имат най-голяма нужда от позитивно отношение, одобрение и емпатия, за да се справят с нелеката трансформация и несигурността, през които преминават. Ако не сте там да им я предоставите, смятате изразяването на любовта си за лигавщина и предпочитате да си казвате „Обичам те” само по празници – о, да, детето Ви ще избяга в света на музиката. Тя има реалната сила да въздейства на сетивата му и колкото по-често тя Ви замества, толкова по-далечни ще му бъдете Вие. То просто ще знае, че при Вас няма да получи това, което впрочем му е най-трудно да си поиска. Любовта преобразява и лекува всичко, затова – изразявайте я Все по-често! Ако се дърпат от прегръдката Ви, значи имат най-голяма нужда от нея. Със сигурност ще трябва да я повторите и потретите, докато не започнат сами да не Ви пускат от обятията си. Научете ги да разбират и предават позитивните си емоции, иначе ефектът от неспособността за изразяване на любов може да се усложни за в бъдеще.

Със сигурност списъкът би могъл да съдържа още поне десет точки, но за Ваше улеснение избрахме четирите може би най-важни. Ако успеете да изпълните и внедрите в живота си тях – ще виждате #тийнейджърсъсслушалки все по-рядко и с все по-основателни причини, а не бягство от скуката и сивата реалност на семейното и общественото огнище!

С уважение,
Ангелина Меранзова – психолог на деца и юноши

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 – 17:00

Форма за контакт

Разрешение

Запази своя час