Невестулка и котка

Котката много тъгувала, че няма деца. Един ден тя отишла да сподели мъката си със своята приятелка – Невестулката.

-Защо не дойдеш да живееш при мен – предложила й Невестулката.

-Аз имам много деца – ще ми помагаш да ги отгледам. Заедно ще делим и радости, и тревоги.

Котката веднага се съгласила и отишла да живее при своята приятелка. Тя се заела с къщната работа, а Невестулката ходела на лов. И понеже и двете много обичали да ядат мишки и плъхове, въпросът с храненето бил разрешен.

Една сутрин преди да тръгне, Невестулката помолила приятелката си най-много да се грижи за последната й рожба.

-Малката ме тревожи – казала й тя. – Намирам, че е много по-слабичка от другите, а пък е по-самостоятелна от тях. Трябва особено да бдиш над нея.

Котката успокоила приятелката си и й обещала грижливо да пази малкото. Но едва излязла Невестулката и Котката, страшно завистлива по душа, се заела да изпълни своя отдавна скроен план. Тя изпратила по-големите деца на училище, хванала със зъби най-малкото и го понесла.

Как само се изплашила Невестулката и как се разтревожила, като не намерила малкото си и разбрала, че Котката също изчезнала. Търсила ги, търсила ги, па започнала да разпитва съдовете в кухнята. Тeнджерите й казали, че нищо не знаят, калабасите отговорили, че нищо не били видели, а чукалото за ориз се оправдало, че нищо не било забелязало.

Котката ги била заплашила и те нищо не смеели да кажат. Но като видяла мъката на Невестулката, иглата решила да говори.

-Всичко е съвсем просто – рекла й тя. – Твоята скъпа приятелка – Котката, отнесе детето ти. Видях я, че тръгва, но не знам къде е отишла.

Ти си толкова глупава, че не забеляза колко много ти завиждаше тя. Все някой ден трябваше да се случи.

Невестулката веднага отишла в дома на Котката, но я нямало там. Питала, разпитвала и най-после научила, че била отишла да търси закрила от Дебелия Сака, царя на котките. Тя не се подвоумила и отишла направо в двореца. Там, под тамаринда, където царят обикновено приемал, имало голямо празненство. Всички котки пляскали с лапи и пеели, Невестулката не видяла сред тях своята бивша приятелка и много се изненадала, защото знаела, че обожава танците.

Невестулката имала хубав глас и запяла една чудесна мелодия. Котката се криела наблизо. Тя не могла да устои на изкушението, понесла се с най-сложни стъпки във вихъра на танца, забравила за всичко.

Невестулката я оставила да потанцува, след туй изведнъж се спуснала към нея и й залепила яростна плесница. Засрамена Котката избягала и се скрила у дома си, защото главата й се сплескала като плесницата. Казват, че оттогава главата на котките е сплескана между ушите и се котките и невестулките вече не си ходят на гости.

Африканска народна приказка

Въпроси за размисъл:

  • Кога решавам на кого да се доверя? Защо?
  • Как ще реагирам, ако някой предаде моето доверие?
  • Случвало ли ми се е да завиждам на някого за успехите му и от това да зависи моето отношение към него?
  • Как бих постъпил, ако ме хванат в крачка? Ще се засрамя? Ще вдигна високо глава? Ще отричам? Защо?

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Славейков“,бл 78Б

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 – 17:00

Форма за контакт

Разрешение

Запази своя час