Професионалното изгаряне –
как ни влияе стресът на работното място

Бърнаут получи своя код (QD85) в Международната класификация на болестите, където е описан като стрес в работна среда, който не е бил овладян. Новата квалификация ще влезе в сила на 01.01.2022 година.

Бърнаут е нова дума, която психолозите използват за определяне на състояние, което е настъпило в следствие на професионално „изгаряне“.

То може да се характеризира като отговор на хроничните емоционални и междуличностни стресови фактори на работното място и се определя от трите измерения: изтощение, цинизъм и чувство за неефективност. Присъствието на бърнаут като социален проблем в много професии в сферата на човешките услуги е стимул за изследванията, които сега се провеждат в много страни. Това изследване установи сложността на проблема и разгледа индивидуалния стрес в рамките на по-широк социален и организационен контекст на отношението на хората към тяхната работа. Установено е например, че нашата нервна система има лимит на общуването т.е. човек може да общува пълноценно и да отдели внимание на определен брой хора. Ако тяхното число обаче е по-голямо, то тогава настъпва изтощение, а по-късно и „изгаряне“.

По-рано през 70-те години това състояние е описано в психологическите литератури като депресия, стрес, тревожност и т.н., по-късно обаче професионалното изтощение е описано като душевно състояние, което настъпва при лица, които работят с други хора и изграждат взаимоотношения с тях.

Ако човек е в бърнаут той се чувства изолиран, неоправдан, неефективен и се срамува от това, което може да влоши състоянието му.

Симптомите на бърнаут могат да се изразят на физическо (главоболие, умора), поведенческо (рисково поведение), емоционално (чувство за вина, безпомощност) когнитивно (ригидност в мисленето и действията, отрицателно отношение към работата и колегите) и социално (странене от приятели, колеги, семейство) ниво.

С други думи професионалното изгаряне е един основен негативен фактор, които би повлиял в трудовите и колегиални взаимоотношения в една организация.

Като организационен психолог аз често поемам отговорността, дадена ми от работодател, да наблюдавам работните екипи, да оценя или увелича тяхната ефективност. В случай на човек изпаднал в състояние на „бърнаут“ е важно да се работи с него индивидуално и да се установи как се е достигнал до тук, какъв е изходът от тази ситуация и как би могъл да се предпази от повторно „изгаряне“. Това оказва положително влияние освен върху здравето и ефективността на служителя, така и върху цялата организация.

Какво бихме могли да предприемем за справяне с бърнаут?

Съветвам да развивате хобитата си, да спортувате, да ходите на театър или кино в свободното си време, както и неформалните срещи с приятели са едно добро начало за излизане от това състояние. Времето отделено лично за себе е една доста добра стратегия за справяне в „домашни условия“ със състоянието бърнаут. Но това, което би било полезно за пълноценното справяне с изгарянето е проявяване на емоционалното Ви състояние, изговаряне на това, което Ви кара да се чувства зле в рамките на професионалното Ви развитие, установяването на потребностите, които задоволявате и които не, както и способностите, които проявявате в съответната ситуация. Всичко това би разгърнало една на вид „стресова ситуация“ в шанс за себепознание и личностно удовлетворяващо развитие.

Автор: Нели Баева, организационен психолог

За контакт с мен позвънете на тел. 0879/464 325

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к."Лазур", ул."Калофер 29", бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 - 17:00

Форма за контакт

Разрешение

4 + 7 =

Запази своя час