Птицата шивач и котката

В двора на една къща растял див син домат. Птицата шивач зашила с човката си няколко листа от него и си направила гнездо.

В гнездото имало три пиленца – толкова мънички, че не можели нито да летят, нито дори да отварят очите си. Те само разтваряли човчици и писукали.

Стопанинът на къщата имал много проклета котка, която непрекъснато мислела: „Как ми се иска да изям пиленцата на птицата шивач!“

Един ден котката приближила до синия домат и казала:
– Здравей, малка птичко! Какво правиш?

Птицата шивач дълбоко се поклонила и когато главата й докоснала клончето пред нейното гнездо, отговорила:
– Покорно Ви поздравявам, Ваше Величество!
Отговорът много се харесал на котката и тя си отишла.

От този ден котката започнала да идва най-редовно. Птицата шивач винаги се покланяла и я наричала „Ваше Величество“, а тя си тръгвала щастлива.

Пиленцата на птицата шивач пораснали, крилата им заякнали, очите им били вече широко отворени. Птицата шивач казала:
– Деца, мислите ли, че ще можете да летите?
– Да, мамо – отговорили пилетата.
– Е, добре – рекла птицата шивач. – Нека най-напред да видим, дали ще стигнете до онази палма.

Пиленцата веднага изхвърчали и кацнали на палмовото дърво. Тогава майка им се засмяла и казала:
– А сега да видим какво ще стане, когато дойде онази лоша котка!
Не минало много време и котката пристигнала с редовния си поздрав:
– Здравей, малка птичко! Какво правиш?

Но този път птицата шивач изпъчила гърди и отговорила:
– Изчезвай, некадърнице такава!

След това се стрелнала нагоре и отлетяла.

Котката оголила зъби и подскочила към дивия син домат, но нито могла да хване дяволитата птица шивач, нито пък успяла да изяде нейните пиленца. Вместо това тя се изподрала в бодлите на растението и се прибрала у дома, убедена, че е много глупава.

Индийска народна приказка

Въпроси за размисъл:

  • Способен ли съм да бъда учтив с някого, за да се облагодетелствам или защитя от опасност?
  • Можем ли да се разубедя в действията си, ако човекът срещу мен е мил и показва уважение?
  • В какви ситуации съм играл ролята на птицата шивач – мила и учтива до момент, в който заплаха вече няма?
  • Има ли моменти, в които съм бил приласкаван като котката, а после да съм се чувствал измамен?

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Славейков“,бл 78Б

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 – 17:00

Форма за контакт

Запази своя час