Решителен ли сте?

Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

1. Какво според вас преди всичко движи човека в неговия живот?

А – любопитството;

Б – желанието;

В – необходимостта.

2. Как мислите, защо хората сменят работата си?

Г – поради уволнение;

Д – за по-голяма заплата;

Е – новата работа повече им допада.

3. Когато имате неприятности:

А – отлагате решението им до последно;

Б – изпитвате нужда да анализирате доколко вие сам сте виновен за тях;

В – не искате дори да си помисляте за това, което се е случило.

4. Не сте успели навреме да свършите някаква работа и:

Е – заявявате за своя неуспех още преди това да е станало известно;

Г – с безпокойство чакате момента, в който ще ви попитат за резултатите;

Д – подготвяте аргументирано обяснение.

5. Когато постигате някаква поставена цел, посрещате новината за това:

В – с чувство на облекчение;

Б – с бурни положителни емоции;

А – различно, в зависимост от целта, но не така бурно.

6. Какво бихте препоръчали на много стеснителен човек?

Г – да избягва ситуации, в които трябва да се рискува;

Е – да преодолее стеснителността, обръщайки се за помощ към психолог;

Д – да се запознае с други хора от друг тип, които не страдат от прекалена срамежливост.

7. Как ще постъпите в конфликтна ситуация?

Б – ще поговоря с този, с когото съм влязъл в конфликт;

А – ще напиша писмо;

В – ще се опитам да разреша конфликта чрез посредник.

8. Какъв страх възниква у вас, когато грешите?

Д – страх от това, че грешката може да измени оня ред, с който вие сте свикнали;

Г – страх от наказание;

Е – страх от това да не загубите престижа си.

9. Когато разговаряте с някого, то:

А – от време на време отмествате поглед;

Б – гледате събеседника си право в очите;

Г – отмествате поглед дори когато се обръщат към вас;

10. Когато водите важен разговор, то:

Е – тонът на разговор обикновено остава спокоен;

Д – от време-навреме вмъквате нищо не означаващи думи;

Г – вие се повтаряте, вълнувате се, гласът ви започва да ви подвежда.

Резултати
Резултати
Ако почти всички ваши отговори се състоят от вариантите А и Д, то вие не сте особено решителен човек, но не можете да бъдете наречен и нерешителен. Действате не винаги достатъчно активно и бързо, но това е само защото смятате, че работата не си струва усилията. Харесват ви смелите хора. Но често оправдавате и нерешителните, смятайки, че те действат така не от страх, а от предпазливост. Когато четете книги, гледате филми за смели, отчаяни хора, често ви се иска да бъдете на тяхно място.

Ако сте избрали основно варианти Б, Е, то вие безусловно сте решителен човек. Твърде често пренебрегвате неща, които според вас са дребни, незначителни. Въпреки това вас ви ценят като самостоятелна и интересна личност. Ако притежавате и чувство за отговорност, често ще ви възлагат и сложни задачи, но в този случай във вашата група трябва да има и хора от друг тип, които биха уравновесявали твърде високата ви активност. Не трябва ли все пак по-добре да обмисляте решенията, които вземате?

Ако всички ваши отговори се отнасят към В,Г, то вие се боите не само да вземате решения, но даже и да ги обмисляте, страхувайки се от предстоящите събития. Психологическото ви състояние не може да бъде определено като стабилно и благополучно. Очаквайте по-скоро критики за вашите действия, отколкото похвали.

Имате ли и други варианти на отговорите? Ако нямате, то значи имате проблеми не само със себе си, но и с околните.

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Славейков“,бл 78Б

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Форма за контакт

Запази своя час