Често натрапливите мисли се отключват след трудна житейска ситуация

Натрапливите мисли са много често явление в човешката природа. Мислите и емоциите са онези неща, с които хората не обичат да се сблъскват. Когато дълго време избягваме вътрешния диалог и своите усещания се появяват натрапливите мисли.

Много често мои клиенти са именно хора, които споделят, че имат натрапливи тревожни мисли. Постоянно мислят за смъртта, изпитват страх, представят си своята смърт, тази на близки хора. Не ги искат, не знаят как да се справят с тях. Не осъзнават какво ги е провокирало, а всичко това се отразява на здравето, самочувствието, на взаимоотношенията с най-близките.

Обсесиите са нахлуващи в съзнанието, стереотипно или асоциативно повтарящи се и натрапващи нежелани идеи. Това са представи или импулси, които човек осъзнава, че са необичайни, дори безсмислени, но съпътстващите емоции го объркват или парализират. Опитите да им се противопостави, обикновено са неуспешни. Натрапването на мислите и съпротивата спрямо тях са в непрекъснат сблъсък и това генерира постоянна тревожност и страх. Това е състояние на несъзнаван мисловен омагьосан кръг, който крие своите психологически опасности.

Всъщност елементи на натрапливости е преживявал почти всеки човек.

В народопсихологията ни дори е заложено отношение към предпазване от лоши мисли и действия спрямо нас. Например ритуалите за късмет, просперитет, амулети против злини и т.н.

Още от ранно детство на всеки му се е случвало да прави определени ритуали, свързани с лошите мисли, които му минават през ум. Например завъртане три пъти, ако мине черна котка път, ако не го направиш, нещо лошо ще се случи. Ако се каже една и съща дума с приятел- заключване на пръсти да не се скарат. Целуване и молене на талисмани си за късмет при изпит, изливане на вода за успех, баене при силен уплах и т.н. Всеки има примери за подобни ритуали против злини в живота си, а всъщност това са ритуали за предпазване от лоши мисли. В повечето случаи човек научава от опит, че животът му зависи от неговите действия- т.е., това което мисли и прави, води до съответни последствия.

Има обаче по-чувствителни хора, които не успяват да се отърсят толкова лесно от лошите мисли. Има хора, които повече от другите премислят ситуациите, думите и поведението си, а това води до тревожност, която с времето става все по-интензивна. Тази по-изострена тревожност се крие в механизмите за справяне в ежедневните ситуации и общуването с хората. Тези механизми на личността се формират от ранно детство. Те са модел на възпитанието, начина на мислене на родителите, по- късно на собствения, отношение един към друг в семейството, отношение към детето.

При по-чувствителните хора тези мисли могат да се отключат в трудни житейски ситуации или в ситуации на безизходица. Например, ако човек има първичен страх от изоставяне или от самота и преживява реално изоставяне от значим за него човек /да кажем родител, партньор/, за личността периода става изключително труден. Тогава човек чувства психологическа заплаха и е възможно страховете да обрисуват в съзнанието страшни картини, които да се превърнат в натрапливи мисли. Тези мисли могат да доведат до силна тревожност за бъдещето, защото в този момент човек не вижда изход от ситуацията. Отключват се страхове за самия себе си, които личността не може да понесе. В този период човек има нужда от помощ. Ако не я потърси при психолог или психотерапевт може да се вкопчи в близките си или в приятели, партньори. Това обикновено е тежко бреме за околните и след време уплашеният човек остава сам със страховете си. Това може да засили още повече натрапливите мисли, а те да се превърнат във все по-ужасяващи.

Тези състояния носят огромно напрежение и силна тревожност. Според типа личност, различните хора намират утеха в дейностите, които вършат.  В контактите, които имат, но ако и там нещата не вървят според очакванията, тревожността се засилва и често се прехвърля върху средата. Най-често личността се оставя на тревожните мисли и животът му става като едно бягство във фантазията на страховете. Когато се опита да ги потисне, се появяват психо-соматични заболявания.

 Когато говорим за психологически проявления, човек трудно може да намери решение сам.

Това е така, поради факта, че психиката не може да погледне сама себе си. Потребностите, които са изтласкани в несъзнаваното са онези, които ни карат да се чувстваме тревожни. Човек, ако е достатъчно съзнателен, може да види проектираните си страхове в отношенията с хората. В работата си, в дейностите, които върши, както в отношението си към битието, в реакциите си, в начина си на мислене. Това е труден процес, но не е невъзможен. За човек, минал през психотерапия или през тренинги за себепознание или личностно развитие, осъзнаването е естествен процес.

 Когато личността осъзнае, че вече никой не е отговорен за потребностите му, сам ще пожелае да промени нагласите си.  Да разшири разбирането и мирогледа си. Тогава ще придобие навици да се справя с трудни, стресови житейски ситуации.

  Зрялата личност умее да реагира по социалноприемлив начин. Тя ще управлява емоциите си, ще се избави от тревожните мисли, от страховете и излишните си терзания. И ще го направи, защото ще мисли за потребностите си, без да изисква от другите да ги задоволяват.

Натрапливите мисли не бива да се пренебрегват. Всеки чувства тревожност, когато пряко е засегнато неговото вътрешно спокойствие. На всеки му се е случвало да се изправи пред предизвикателството – адаптация към нещо ново, непознато. Когато човек се научи да наблюдава и осъзнава собствените си емоции, реакции, мисли и поведение в битието си, тревожните мисли се превръщат в осъзнаване. На тяхно място идват мисли: „от какво имам нужда“, „как да го направя“, какво ново мога да науча“, „какво и как да споделя“. „Ако не мога, кого да помоля за помощ в началото“…и да бъда благодарен, че съм човешко същество и изпитвам емоции!

С уважение,
Виктория Богданова- психолог и психотерапевт

Тревожността- психологическата чума на 21 век

„Здравейте! Пиша по повод рубриката: „Въпроси към нашите специалисти“. В последните години живота ми става все по апатичен. Нищо не ме радва. До скоро се притеснявах за всичко и не ме свърташе на едно място, а сега ми е все едно и не ми се прави нищо. Преди няколко години преживях смъртта на майка ми и от тогава по някога се чувствам неадеквтен на работното ми място. Дълго търсих добър психолог без дори да знам дали ми е нужен.“

Запознай се с чудовището под леглото ми

„Здравейте! Детето ми е на 4 години и се плаши от всичко. Понякога не знам как да реагирам и защо изобщо се страхува от някакви дребни неща. Понякога се буди от лоши кошмари и трепери цялата. Дали страхът изобщо може да се превъзмогне или ще си остане винаги така уплашена?“

Характерни черти на силно обичащата жена (Част 1)

„Параноя на страстта“ е книга – бестселър, която адресира всички жени, които са попадали или все още са в капана на връзка, отнемаща им повече, отколкото даряваща с любов и нежност. Готови ли сме да продължим заедно с партньора си, дори след като установим, че сме несъвместими? Чии потребности слагаме на първо място – своите или чуждите? Попадаме ли на един и същи типаж мъже, сякаш лошият късмет ни „преследва“ където и да отидем? Робин Норууд, американски брачен и фамилен терапевт, описва характерните черти на една силно обичаща жена, като разчита на дългогодишния си и разнообразен опит със свои клиенти.

Как да разпознаем депресията при деца и юноши?

„През последните 20 години специалистите в областта на психичното здраве полага съвместни усилия за разпознаване и по-добро разбиране на разстройствата на настроението при деца и юноши. Някога лекарите смятаха, че децата и юношите не притежават психичната зрялост, необходима за развитие на депресия…“

Мастилените петна на Роршах

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес.

Oпознайте чертите на Вашия характер!

Oпознайте чертите на Вашия характер!
Искате по-добре да си изясните какъв е вашият характер? Тогава отговорете на 12-те въпроса – по 3 във всяка група. Отговорете кратко с „да“ или „не“.

Решителен ли сте?

Решителен ли сте?
Това е важен въпрос. Нерешителността на хората води до доста сериозни проблеми. И така – решителен ли сте? Отговорете на въпросите на нашия тест и, надяваме се, ще опознаете себе си още по-добре. От предложените варианти на отговорите – А, Б, В, Г, Д, Е – изберете един.

Тревожност и паническо разстройство

Тревожността, за едни тъмната перелина над ума, e предшественица на неприятните мисли. За други – тихата предвестница на усещането, че нещо лошо ще се случи. Кои са най-честите тревожности и как изглеждат? Част от отговорите по тези въпроси отговарят психолози от „Инсайт“- Психология и психотерапия за деца и възрастни.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата

Хиперактивност и дефицит на вниманието при децата – това е темата на седмичния ни разговор. Какво значи това състояние? Дали детето просто не е палаво и невъзпитано? Има ли нужда от специални грижи? На тези въпроси отговаряДияна Комнева, психолог на деца и юношив „Инсайт“.

Намерете ни на адрес

гр.Бургас, ж.к.“Лазур“, ул.“Калофер 29″, бл.155

Имейл

insait.ipm@gmail.com

Работно време

делнични дни: 09:00- 20:00
почивни дни: 10:00 – 17:00

Форма за контакт

Разрешение

Запази своя час