7 фактора, които да вземете предвид при избора на подходящ психолог: Бургас и отвъд

 в Полезна информация

Психолог Бургас- искате най-доброто за своите нужди

През последните десетилетия, все повече хора признават все по-лесно и все по-свободно от предразсъдъци нуждата от професионална помощ при преодоляването на различни психо-емоционални препятствия. Тенденцията е особено видима и през последната година, когато всички ние бяхме, и все още сме, изправени пред някои доста сериозни дисрупции в реалността такава, каквато я познаваме.

Ако Ви предстои да изберете и посетите психолог за първи път в живота си, то вероятно ще си зададете въпроса как точно следва да намерите правилния специалист. Когато става въпрос за търсене на подходящ психолог, Бургас предлага множество алтернативи. А ето и факторите, които е разумно да вземете предвид при своя избор.

Образование и квалицикация

Не е излишно да започнем с това, че е редно винаги да доверявате психическото си здраве на квалифицирани професионалисти. Квалификацията следва да бъде удостоверена чрез диплома за завършено висше образование в степен “бакалавър” или “магистър” в специалностите психология, психологическо консултиране, психотерапевтична практика и техните производни.

Много психолози имат допълнителни квалификации, придобити след завършване на висшето си образование. Те са допълнителен гарант за компетентност и надеждност.

Тясна специалност и специфичен опит

Работата с психолог Бургас може да има десетки специфики, които изискват съответния опит и тясно профилиране на специалиста. В този ред на мисли, трябва да потърсите психолог, тясно специализиран в сферата на Вашите нужди: работа с възрастни, деца или тийнейджъри, семейно консултиране, групови практики, емоционална терапия и т.н.

Ако не сте наясно с разликите между отделните видове терапии, винаги можете да се обърнете към избран квалифициран специалист, който да Ви разясни тяхната специфика.

Отзиви и препоръки

Методът “от уста на уста” е класически подход в търсенето на всякакъв вид услуги, и психологическото консултиране не прави изключение. Избирайки перфектния психолог в Бургас, потърсете обратна връзка от негови клиенти и пациенти. Можете да го направите в официалните онлайн канали на конкретния човек или да потърсите информация в релевантни форуми и групи.

И все пак, винаги имайте предвид следното: “химията” между двама човека е нещо строго индивидуално, което не винаги има рационално обяснение. В този смисъл, изборът на психолог е по-скоро самотно занимание, в което трябва да следвате собствената си интуиция, а не чуждото субективно преживяване.

Вид практика

Всеки психолог може да бъде специализиран и ефективен в различни видове практики: индивидуална или групова, самостоятелна или като част от организация. Дефинирайте как бихте желали да протичат Вашите сесии, след което се насочете към търсене на специалист, чиято практика съвпада с Вашите предпочитания.

Разумно е да проучите наличието на опция за дистанционно онлайн консултиране, която е важна не само поради спецификата на ежедневието ни, а и поради динамиката на психо-емоционалния Ви свят, която би могла да изисква своевременна намеса.

Допълнителни услуги

Можете да отсеете правилния за Вас психолог и според наличието на допълнителни практики и услуги, които кореспондират на нуждите Ви, а именно:

-Консултация на чужд език;
-Опции за спешна консултация в рамките на деня;
-Работно време и практиките за комуникация извън него.
-И др.

Подробности за този тип допълнителни услуги можете да научете на сайта на личността или организацията, както и в деня на отворените врати, ако такъв се организира.

Информация от първа ръка

Личното представяне на психолога (или групата психолози) има много форми, които биха Ви помогнали да се ориентирате отлично в избора си. Това включва наличието на уеб сайт и блог, активността в социалните мрежи, характера на публичните изяви и т.н.

В спецификата на тези изяви Вие можете да разберете много за характера, практиките, разбиранията и личността на своя бъдещ психолог – фактори, които са от решаващо значение в процеса на Вашия избор.

Дни на отворените врати

Както вече споменахме, дните на отворените врати са чудесен начин да “опипате почвата” преди да се доверите на някого. Обикновено те включват първа безплатна консултация, по време на която можете да зададете всичките си въпроси и да опознаете специалиста, на когото ще поверите душевния си комфорт.

Не забравяйте – Вашият психолог ще бъде едно особено важно свързващо звено между Вас и Вашата най-добра, най-щастлива и най-пълноценна версия. Изберете го внимателно и му се доверете напълно – защото детайлите са това, което прави голямата картина пълноценна в дългосрочен план.

 

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-веляновапсихолог-бургас