Първо посещение при психолог в Бургас

 в Полезна информация

Решили сте да посетите психолог в Бургас за първи път?

Поздравления за приоритизирането на психичното ви здраве! Ето какво можете да очаквате при първата си среща.

Първата сесия с добър психолог може да бъде смущаваща, което е разбираемо. Нормално е да сме нервни преди посещението си в кабинета, особено ако ни е за първи път. Страхът от неочакваното е силен, но нека знаем, че не сме сами в тревожността си от това да се доверим на напълно непознат. Важното нещо, което трябва да запомните е, че вече сте направили най-трудната стъпка, която е търсенето на помощ и подкрепа. Разпознаването на собствената ви нужда от външна помощ е огромна стъпка напред.

Процесът на консултиране се различава леко между психолозите. По време на първата Ви среща Вие и Вашият психолог ще обмените въпроси и ще обсъдите бъдещата си работа заедно. Ще получите усещане за личността на психолога си по време на първата си сесия. Ето някои от нещата, които биха могли да се случат по време на тази сесия.

Какво трябва да кажем по време на първата си сесия с психолог в Бургас?

Преди всичко кабинетът на психолога е безопасно място да говорим за каквото пожелаем. Това е безопасно място да споделим за трудни мисли и чувства, които може да се страхуваме да споделим с другите. Това е място, където хората могат да се чувстват разбрани – а за някои за първи път. Получаването на обективна обратна връзка от добър психолог може да помогне за хвърлянето на светлина върху мисли или поведения, които ни дърпат назад или които не осъзнаваме напълно.

Напълно нормално е да отидем при психолога и да нямаме никаква представа за какво да говорим.

Може би имате чувството, че нещо не е съвсем правилно, но не можете да му дадете точно име или описание.

Никога не е излишно да се подготвим за разговора с психолог в Бургас

Може да имате толкова много идеи за наложащи теми, които бихте искали да обсъдите с психолога си, само за да ги забравите в последния момент. Добра идея е да си направите списък. Помислете за следното:

  • Какво се надявам да спечеля от сесиите си с психолога?
  • Какви са основните ми пречки/предизвикателства?
  • Имам ли свое обяснение за тяхната първопричина?
  • Каква е крайната ми цел?

Добрият психолог ще се движи с Вашето темпо и ще Ви помогне да намерите контекст в преживяването си, така че не се чувствайте задължени да знаете какво точно искате да обсъдите в сесиите си. Само да минете през вратата на кабинета на психолога си е достатъчно.

Първата среща с добър психолог в Бургас

При влизането Ви в офиса психологът обикновено ще Ви поздрави, ще стисне ръката Ви и ще Ви покани в кабинета си. Психологическият кабинет най-вероятно ще прилича на лекарски кабинет, но с два дивана един към друг вместо един. Не очаквайте познатата от Холивудските филми „кушетка“, на която да легнете. Обикновено ще седнете на единия диван, а психологът ще седне на отсрещния.

Погрижете се да пристигнете 5 минути преди началото на сесията Ви, тъй като е нужно да отделите време за нужната документация при работата с психолог в Бургас. Добре е да изключите напълно звука и вибрацията на телефона си, за да не бъдете прекъсвани по време на сесията.

Подгответе се с това, че психологът ще Ви задава въпроси

По време на консултацията Вашият психолог може да Ви зададе разнообразни въпроси. Той почти със сигурност ще иска да знае:

  • Какво Ви подтикна да потърсите психологическа помощ?
  • Каква е Вашата история, житейските Ви обстоятелства?
  • Какви са били начините да се справяте/противодействате със затруднението си до сегашния момент?
  • Какви са Вашите очаквания от работата с психолог? И т.н.

Психологът може да попита през какво преминавате в момента и от колко време се чувствате така. В зависимост от вида на консултацията, той може да Ви върне малко по-назад в миналото Ви и да Ви разпита за Вашето семейство и преживявания Ви в ранна детска възраст. В крайна сметка, вашият психолог иска да получи усещане за това как сте стигнали до мястото, където сте сега и какво се надявате да получите от работата заедно по време на тази първа сесия. Това ще им позволи да приспособят подхода си към това, което работи най-добре за вас.

След края на сесията с психолог в Бургас

Вече трябва да имате добро чувство за динамиката между себе си и психолога след изминалите 50-60 минути. Вашият психолог може да обобщи това, което сте обсъдили и да Ви попита какво ще си вземете от разговора помежду ви. Те ще следят за времето и ще Ви уведомят, когато сесията приключи. Обикновено това е моментът, когато ще трябва да заплатите за сесията си, както и да уточните нова среща.

Не чакайте трудната ситуация, пред която сте изправени да премине „от само себе си“! Ние, психолозите от „Инсайт“ сме насреща Ви и ще Ви подкрепим с експертна психологическа грижа! Свържете се с нас!

Още полезна информация четете тук:

Какво да очаквам от работата си с психолог в център Инсайт, гр.Бургас?

7 фактора, които да вземете предвид при избора на подходящ психолог: Бургас и отвъд

Видове консултации при работата с професионален психолог Бургас

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-велянова