Хомеопатия- лекарство за човека, а не за симптома

 в Хомеопатия

„Хомеопатия – лекарство за човека, а не за симптома“

За написването на тази статия ме инспирирахте вие, хората с които се срещаме ежедневно в опити да подобрим вашето душевно и физическо здраве. Хората, които днес много повече от преди търсят алтернативни методи за предпазване и лекуване на редица заболявания. Тази статия е с идеята да предостави второ становище на тези от вас, в които има някакво объркване относно хомеопатията и нейните ползи за здравето.

Но това второ становище не наподобява второто лекарско мнение, с което се сблъсквате често. Идеята, залегнала в тази статия, е да се погледне на нещата от различен ъгъл и да се разбере, че ние сме съставна част от природата.

Винаги е било така, така и ще бъде, независимо от това колко сме напреднали технологично, независимо че живеем в дигиталната ера и независимо от това, че много от нас тотално са забравили този факт.

Хомеопатията е вид медицина, чиито основи полага немският лекар Самуел Ханеман (1755-1843 г.). Основният принцип, на който се подчинява тя е – „подобното се лекува от подобно”, което всъщност е постулат още от древни времена на Хипократ „Similia similibus curentur”.

Практиката по хомеопатия убеждава да се гледа на тялото като на нещо повече от сбор от отделни части. За разлика от машината тялото се развива, функционира и се възстановява независимо и самостоятелно.

В този смисъл всеки носи в себе си своя собствен лечител. Древните лекари са познавали тази природна сила на организма да контролира заболяването и са я нарекли: „Лечебна сила на природата”.

Тази лечебна енергия е функция на жизнената сила и Ханеман я нарича „жизнена енергия”. Заболяването представлява разстройство на тази енергия. От 10 човека, които ще се намокрят под дъжда, само един ще се разболее от пневмония.

Повечето бактерии, които населяват организма ни, могат да ни разболеят, само когато собствената ни лечебна сила или имунна система е отслабена. Като отстраняваме бактериите чрез антибиотици или с други средства ние не правим нищо, за да коригираме тази загуба на имунитет.

Именно това прави хомеопатичното лекарство – стреми се да коригира разстроената жизнена енергия и така да повиши способността на тялото да се лекува само. То не се стреми да отстрани симптомите на засегнатата част, а лекува причината и възстановява здравето.

Основен принцип в хомеопатията е, лечението на пациента като цяло и като индивидуалност. Няма лекарство за всяко отделно заболяване, но има такова за пациента, страдащ от някакво заболяване. Или същността е в индивида, а не в заболяването.

Все по-често се признава факта, че тялото и ума са свързани. Наблюдаваме бърз растеж на холистичната концепция за болестта с подчертаване на нейния психосоматичен аспект. Ханеман е установил това много отдавна и е подчертал, че телесните симптоми и психиката не могат да се разглеждат по отделно.

Децата, лекувани с хомеопатия израстват много по-здрави, тъй като освен високия имунитет, който изграждат, те намират облекчение и от бича на вроденото лошо наследство. Дори у бебето може да се улови началото на бъдещо заболяване.

От тук следва , че болестта е непрестанно развиващ се процес, започващ още в утробата на майката. Има много начини за временно облекчаване на симптомите, но пътешествието продължава, освен ако не се лекува според принципите на хомеопатията.

На практика повечето, ако не и всички лечебни методи, включващи някои форми на психотерапия, медитация и др., се базират на принципа за подобието.

Благодарение на тези методи за саморазвитие, самолечение, самосъзнание, ние ставаме едно с Вселената. От тялото чрез нервната система се развива процес на самовъзстановяване на всички системи и органи на нашето тяло, след това на енергиите и духа. Това е естественият път на еволюция, заложен във всеки от нас от природата и отворен за всички.

Ние от „Инсайт“ сме тук да ви го напомним, да ви подадем ръка по пътя, а дали ще го извървите докрай зависи от вас и изборите, които правите ежедневно! Следвайте природата, научете от нея да усещате мярката във всичко!

Автор: Симона Щерева – хомеопат и психолог

За да се свържете с мен позвънете на тел. 0879/464 325 или ми напишете имейл на [email protected]

Препоръчани статии

Напишете коментар

хомеопат-бургас