Идеи за междуличностни игри между родител-дете

 в Детска и юношеска психология

Игри, чрез които да ангажираме детето си в междуличностна игра ( за деца с тревожно-амбивалентна или тревожно-избягваща привързаност👨‍👩‍👧‍👦✅

Скъпи родители, тези игри са насочени за деца, които по една или друга причина са били лишени от консистентна майчина грижа за техните нужди и потребности през първата годинка. Подходящи са и за осиновени деца, които са израснали в домове; деца, които не могат/не искат да установяват контакт с околните; деца, които се вкопчват в родителите си с повишена тревожност, че нуждите им няма да бъдат удовлетворени. Най-важното на тези игри е да създавате моменти на споделена ангажираност между вас и вашите деца.

Ето ги и тях ❤

🤩Трикрака разходка

Завържете с шалче вашия ляв крак и десния крак на детето ви. Разходете се из стаята/парка – първо бавно, докато свикнете с темпото и достигнете баланс в движенията, а след това се забързайте. Може да си поставите и предизвикателство – да откриете десет големи камъка, да докоснете десет дървета, да съберете десет големи рапанчета – оставям това на вашето въображение!

🤩Балансирай балонче

Тази игра я познаваме всички! Това не я прави по-малко забавна ( и полезна) за ангажиране на детето в междуличностна игра! Трябва ви балон, който да балансирате между вашето и тялото на детето ви. Не използвайте ръцете си, за да задържите балона! Целта е балонът да не пада на земята! Сега си поставете задачи –

  1. Да съберем всички играчки от земята.
  2. Да си налеем сок и да го изпием.
  3. Да полеем цветята.
  4. Да седнем на дивана и т.н.

Адаптирайте задачите предвид височината на детето! Ако то е много малко – ходете на колене! Това ще бъде по-трудно за вас, но отново гарантира много забавни ситуации!

🤩Музикално лице

Застанете лице в лице с детето ви. Погледнете лицето му любопитно и го попитайте:
„Знаеш ли, че лицата могат да издават звуци?“ След това докоснете челото му и издайте звук (например „Бииийп“). След това докоснете носът му и издайте друг звук (например изсвирете кратичко). Направете това и за другите части на лицето му, като използвате въображението си и използвате различни гърлени и носови звуци, познати и измислени такива. Ако детето ви се ангажира и започне да прави същото и на вашето лице – това е много добре! Дайте му свобода да измисли и свои звуци за вашето музикално лице!

🤩Стрелба с памуче

Застанете срещу детето си. Поставете малко топче памук пред устата си и издухайте силно срещу него. Вижте къде е стигнало то и къде е докоснало детето ви. След това е ред на детето! Направете играта по-предизвикателна като си поставите за цел да уцелите различни части от тялото си.

🤩Игра с бебешка пудра

Седнете върху голям чаршаф на земята или спалнята. Вземете бебешка пудра и покрийте обилно своите и дланите на детето си с нея. След това започнете да рисувате върху ръцете му форми, букви, цифри и т.н. Нека детето ви направи същото и на вашите длани. Изпишете имената си, нарисувайте сърчица, слънце и всичко, което хрумне на детето ви. Гледайте го в очите, бъдете експресивни с лицето си, преоткрийте детето в себе си и се забавлявайте!

🤩„Какво съм аз“

Играйте на „Познай думата“ с детето си! Има много настолни варианти на тази игра, но за нея не винаги е нужен реквизит. Целта е да си намислите дума (за която сте сигурни, че детето ви знае), след което без думи, а само с жестове да се опитате да му подскажете коя е тя. Имитирайте на воля – не се притеснявайте да лазите по земята и да закачате детето си (например, ако думата е „куче“ престорете се на такова, ходете на четири крака и подушете детето, „размахвайте“ опашка и т.н.) Редувайте се!

🤩Говори наобратно


Тази игра е много подходяща за разходка/пътуване с кола/чакане на опашка с по-голямо дете, което може да чете и пише. Намислете си кратка дума, след което мислено я кажете наобратно и я изговорете на глас. Например ябълка става „аклъбя“. Целта е да се познае думата, която другият казва! Започнете с кратки думи, след това може да направите играта по-предизвикателна като добавяте все по-дълги думи!

Пожелавам ви приятни мигове, скъпи семейства! ❤

Не чакайте трудната ситуация, пред която е изправено детето Ви да премине „от само себе си“! Детският психолог е насреща Ви и ще Ви подкрепи в приключението наречено родителство!

Психолог Ангелина Меранзова-Велянова, за контакт с мен натиснете тук.

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургасдетски-психолог-бургас