Как да привлечем вниманието на тийнейджър със слушалки?

 в Детска и юношеска психология

Те са навсякъде. В автобуса, на пешеходната пътека, на опашката в баничарницата, на масата за вечеря. Вездесъщите слушалки и главите, които израстват от тях. На бас, че чувате музиката, все едно е на Вашите уши, а плейлиста със сигурност не е по вкуса Ви. Но нека приемем новите технологии – друг избор нямаме. Защо обаче тази картинка се вижда все по-често? Какво се крие зад семантиката на двата кабела?

Най-често зад тях се крие самият тийнейджър. Буквално. Реалността е толкова скучна, сива, еднообразна, а единственото спасение става музиката. Представете си го като мост между две точки: точка А да бъде училище, а точка Б да бъде дома им. За да се стигне от точка А до точка Б са нужни 30 минути с автобус и 10 минути пеша. Тъй като пътят е изминаван стотици пъти, самото преживяване е бедно на впечатления и нови интересни събития. Музиката ни пренася в друг свят, а тялото ни остава на Земята на автопилот.

Дори приятелското рамо и раздумка не може да бие ефекта на музиката, наливана директно в мозъка. Страхотна гледка са две вървящи, очевидно познаващи се момичета да са с по един комплект слушалки, които мълчаливо се наслаждават на времето „прекарано заедно“.
Окей, разбрахме, че сме безсилни пред възможността на музиката да спаси тийнейджъра от скуката. Как обаче да успеем да му кажем нещо жизненоважно, като например „Внимавай – кола!“ или „Обичам те!“? Обикновено се случва по следния начин:

 1. Потупвате дискретно младежа по рамото.
 2. Той с подскачане и опулен поглед преценява дали да Ви обърне внимание.
 3. С въздишка премахва едната си слушалка.
 4. Това е Вашият шанс! Кажете каквото имате да казвате кратко, точно и ясно!
 5. Не очаквайте чудеса – зарадвайте се и на смотолевеното „Добре“! То е безценно!
 6. Слушалката отново е на мястото си. Потупайте се по рамото – и това е успех!

Така се прави по принцип. Другият начин е малко груб и включва насилствено изтръгване и хвърчене на кабели, което ще разгневи и разбуни тийнейджъра – затова в името на Вашите здрави нерви – моля Ви не го правете! Ние сме Ви подготвили няколко ефективни и ползотворни метода, които използвани достатъчно често – Ви осигуряват траен абонамент за тийнейджърското внимание!

Представете си, че предприемате семейно пътуване, което включва дълъг престой в автомобил. Представяте си го като незабравимо преживяване със смях, игри и хорово изпълнение на класиките по радиото. Идва заветния час, потегляте и с нетърпение очаквате купона да започне. От задната седалка обаче се чува познато шумолене… Дъщеря Ви рови трескаво из чантата си. Изведнъж дочувате звуците на не толкова любимия Ви Криско. Пак ли… Не й ли писна? Защото на Вас определено. Сега знаете със сигурност, че и дума няма да промълви четири часа!

Ако се чувствате игнорирани, пренебрегнати или отхвърлени от тийнейджъра, който блокира контакта с Вас в най-неподходящия момент – важно е да разберете от какво има нужда един средностатистически юноша. Така ще можете сами да изберете какъв подход ще е най-ефективен, за да възобновите връзката с Вашето дете:

  1. Тийнейджърите имат нужда от внимание. Но не от какво да е внимание! Изслушайте ги. Без съвети, без въпроси. Често те просто искат да изкарат напрежението, което им се е струпало през деня. Дайте им знак, че сте ги разбрали как се чувстват. Ако ги парирате с „Стига си викал, говори спокойно! Цял ден съм работила и съм уморена!”, Вие им давате знак, че трябва да филтрират информацията преди да Ви я поднесат и обикновено решават да Ви я спестят. Слагат слушалките и се потапят в света на „въпроси без отговори”. Или се обаждат на техен връстник. Или си говорят с огледалото. Вниманието, от което имат нужда изгражда тяхната самооценка и им позволява да чуят себе си на глас. Затова е важно да не ги съдите. Ако не проявявате такова внимание към Вашето дете, то все по-рядко ще Ви споделя и ангажира с личния си живот.
  2. Семейно време заедно. Да, правилно прочетохте. Ако тийнейджъра Ви смята семейната вечеря за скучна и гледа как бързо, бързо да се изниже – това е знак, че досега не е намирал това за пълноценно и интересно занимание. Може би на вечеря се обсъжда какво е направил в училище и какво наказание да му се измисли. Може би Вие „забивате” в сериала по телевизора и резултатът е гробно мълчание и тракане на вилици – СКУКА! По-добре да си пусне музика и да не се занимава с Вас. А семейните занимания имат потенциала да бъдат най-очакваното и любимо нещо на всяко дете! Те развиват неговото чувство за принадлежност, укрепват вашата връзка и създават това трепетно чувство да очакваш с нетърпение семейната ваканция. Не заради плажа, а заради пълноценното време заедно!

 1. Тийнейджърите обичат да изпадат в двете крайности – или много да им се спи, или да не ги свърта на едно място. Всичко това е нормално и е продукт на хормоналния коктейл, който забърква пубертета. Това обаче не е по вкуса на всеки родител и се случва така, че когато искате той да спи – той превърта, а когато искате да сте активни заедно – не можете да го вдигнете от дивана. При това несъответствие в настроенията, те предпочитат да си сложат едни други слушалки, които са свързани към компютъра и да играят екшън игри до пръсване. Така те си решават проблема със „Стига си вилнял!”, „Много си несъобразителен – брат ти спи!” или „Господи, наду ми главата – няма ли да мирясаш?” Най-правилния начин да изкарат тази експанзивна енергия и да се уморят качествено са физическите упражнения. Ако влюбите детето си от малко в някой спорт – то само ще избира точно по този начин да инвестира излишъка си от енергия. А музиката по време на спорт ще бъде средство за мотивация, а не бягство.
 2. Емоция, любов, прегръдка, добра дума. Тези пораснали дечица са толкова гальовни – повярвайте ни! Имат най-голяма нужда от позитивно отношение, одобрение и емпатия, за да се справят с нелеката трансформация и несигурността, през които преминават. Ако не сте там да им я предоставите, смятате изразяването на любовта си за лигавщина и предпочитате да си казвате „Обичам те” само по празници – о, да, детето Ви ще избяга в света на музиката. Тя има реалната сила да въздейства на сетивата му и колкото по-често тя Ви замества, толкова по-далечни ще му бъдете Вие. То просто ще знае, че при Вас няма да получи това, което впрочем му е най-трудно да си поиска. Любовта преобразява и лекува всичко, затова – изразявайте я Все по-често! Ако се дърпат от прегръдката Ви, значи имат най-голяма нужда от нея. Със сигурност ще трябва да я повторите и потретите, докато не започнат сами да не Ви пускат от обятията си. Научете ги да разбират и предават позитивните си емоции, иначе ефектът от неспособността за изразяване на любов може да се усложни за в бъдеще.

Със сигурност списъкът би могъл да съдържа още поне десет точки, но за Ваше улеснение избрахме четирите може би най-важни. Ако успеете да изпълните и внедрите в живота си тях – ще виждате #тийнейджърсъсслушалки все по-рядко и с все по-основателни причини, а не бягство от скуката и сивата реалност на семейното и общественото огнище!

С уважение,
Ангелина Меранзова – психолог на деца и юноши

 

Препоръчани статии
детски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-веляновадетски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-велянова