Как учат децата с активно ДЯСНО полукълбо на мозъка?

 в Детска и юношеска психология

Тези деца подхождат към живота и ученето по наистина уникален начин!

Когато говорим за човек с активно дясно или активно ляво полукълбо, имаме предвид предпочитанията за учене на базата на функционалните разлики между полукълбата (страните) на мозъка.

Децата с активно дясно полукълбо или „алфа“ децата са тези, чието дясно полукълбо на мозъка е доминиращо в процеса на тяхното обучение. Това е в контраст с по-голямата част от децата, чието ляво полукълбо е доминиращо в стила им на учене. Естествено всяко полукълбо на мозъка има отчетливи различни функции и поведенчески характеристики!

Скъпи родители – всички ние използваме и двете полукълба на мозъка, но може да използваме едната страна повече от другата. Например може да имате доминиращо дясно полукълбо, което означава, че с него обработвате по-голямата част от информацията, която получавате. Това не означава, че не използвате лявото си полукълбо. Аналогично това се случва и при малките деца.

Дясното и лявото полукълбо на мозъка имат специфични мисловни характеристики. Те анализират реалността по различни един от друг начини:

🧠Подходът на лявото полукълбо към реалността е от единицата към цялото. То категоризира явленията/обектите последователно, подрежда ги по определени характеристики (маса, обем, цвят, форма и т.н.) и използва логика.

🧠Дясното полукълбо подхожда към реалността като едно цяло. Не е последователно, разглежда явленията/обектите цялостно, нелинейно, използва въображението.

Най-добре развитите умения в лявата страна на мозъка са изписване на букви и цифри (развиване на почерк), разшифроване на символи, използване на език, четене, търсене на следи и факти, рецитиране, следване на указания, добър слух за звуци и ноти. Всички тези умения децата трябва да упражняват ежедневно в училище. Даваме символи на децата, наблягаме на четенето, езика, фонетиката. Молим ги да описват детайли, настояваме да се следват указанията и най-вече ги учим да слушат и селектират информация. 

Накратко казано, повечето от учебната програма е насочена към уменията на лявата хемисфера. Развиваме уменията на децата, които имат доминиращ ляв мозък.

В дясното полукълбо има цял друг набор от умения. Дясното полукълбо има способността да разпознава и обработва невербални знаци. Също така показва по-голяма способност за общуване, използвайки езика на тялото. Въпреки че моторният кортекс се намира и в двете полукълба, способността да се правят преценки въз основа на връзката на нашите тела с пространството (необходимо в спорта, творческото движение и танца например) е основно центрирана в дясното полукълбо.

Способността да разпознавате, рисувате и да манипулирате форми и шарки, както и геометрични фигури е присъща на дясното полукълбо. Това включва способността да се прави разлика между различни цветове и нюанси, както и способността за визуализация на различни цветове.

Пеенето и създаването на музика са дейности на дясното полукълбо. Творческото изкуство също.

Докато много деца с активна лява хемисфера са доста добри в изкуството, „изкуството”, което правят, е структурирано; трябва да се планира и екзекутира по определен начин. На тях са им най-удобни моделите с предвидим резултат. Те създават изкуство, което се разбира лесно и е категоризирано – например за 8 март ще нарисуват цветя, за Коледа – елхичка.

Децата с дясно полукълбо създават „мистериозни“ рисунки. Показват ви ги и не сте съвсем сигурни какво точно виждате, докато те не започнат да ви го разшифроват. Например – виждате картичка за 8 март, оцветена в нюанси на червено и розово в разнообразни форми и щрихи, като ви се обяснява, че това е любовта към вас, която се намира вътре в сърцето на детето.

Ако разказвате история и попитате децата с активно дясно полукълбо какво са чули, те могат да преразкажат историята със собствени думи без никакви затруднения. Обаче са толкова креативни, че обикновено добавят свои детайли и често променят края на историята. Можете да си помислите, че преувеличават или фантазират прекалено много, те са просто такива, каквито са. Те променят историите, добавят подробности и променят края, за да посрещнат емоционалните си нужди.

Чувствата и емоциите са доказано най-доминиращи в дясното полукълбо.

Друг начин да разберете детето с активно дясно полукълбо е през поведенческите му характеристики. 

Макар че не всички деца ще покажат всички тези характеристики, ще намерите много от тях лесно разпознаваеми при определени деца с активно дясно полукълбо.


Например:

✅Лесно се разсейват и потъват в свой въображаем свят.

✅Често пропускат или бъркат думите, докато говорят.

✅Изпитват затруднения да следват указания или посоки.

✅Комуникират активно с физиономии и езикът на тялото си.

✅Показват по-големи от нормалното затруднения при използване на фината моторика (изрязване, писане, сглобяване на малки макети) или при изпълняване на структурирани задачи.

✅Могат лесно да си припомнят места и събития, но имат затруднения при припомнянето на символи като имена, букви и цифри.

✅През повечето време са активни и се движат почти непрекъснато.

✅Обичат да седят на ръба на стола или да работят изправени.

✅Обичат да разглобяват нещата и да ги сглобяват отново.

✅Много по-разхвърляни са от другите деца.

✅Обичат да докосват и да бъдат докосвани, да спъват и ръчкат другите деца.

✅Показват импулсивно поведение.

✅Могат лесно да се изгубят, дори и на познати места.

✅Могат лесно да забравят какво са започнали да правят/какво са искали да кажат.

✅Могат да ви дадат верен отговор на въпрос, но не могат да ви обяснят защо е верен.

✅Често дават отговори, несвързани с това, което се обсъжда.

✅Проявяват лидерски способности.

✅Често дъвчат езиците си по време на занимание.

Е, скъпи родители, вече разбирате че децата са уникални и различни, благодарение на това коя част от мозъка си използват през повечето време. Утре ще ви запозная с игри и техники, които се харесват на децата с активно дясно полукълбо, но са много полезни и за деца с активно ляво такова! 

Автор: психолог Ангелина Меранзова-Велянова, за контакт с мен натиснете тук.

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургасдетски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-велянова