Мастилените петна на Роршах

 в Психологически тестове

Що е психоанализа и каква е нейната функция?

Психоанализата е психологична теория за несъзнаваното разработена и развита от австрийския невролог и психиатър Зигмунд Фройд. Наричат го бащата на психотерапията, защото неговите теории са в основата на психотерапевтичния подход. Психоанализата присъства и в психологията като метод, с който да се анализират несъзнаваните процеси. На тази база са създадени проективни техники, които подпомагат психотерапевтичния процес. Споделяните асоциативни връзки дават на психотерапевта информация за появата и причините на изследваните симптоми, а техниките спомагат за вербализирането и осъзнаването на несъзнаваните връзки определящи човешкото поведение и функциите на психодинамичния процес.

В психологията отдавна съществуват различни тестове за опознаване и измерване на психичните процеси. По късно някои тестовете се превръщат в направление за психодиагностика и за себепознание. Проективните тестове са пряк път към несъзнаваното, но те могат да бъдат анализирани от опитен психотерапевт.

Какво виждаме, какво възприемаме и как интерпретираме информацията могат да бъдат много различни неща.Независимо, че светът изглежда еднакъв за всички нас, по някога обективно еднаквите неща носят различни субективни възприятия.

Човек с неговите многопластови субективни възприятия е сложен психологически механизъм и е трудно всички тестове да се стандартизират. Често е необходима допълнителна интерпретация.

Какво представлява теста на Роршах – „Мастилените петна“?

Херман Роршах е швейцарски психолог, роден на 08.11.1884 г. в Цюрих. Силно повлиян от работите на Фройд и Блойлер, както и от интерпретативните тестови методи на Карл Юнг, включително и тези със свободните асоциации.
Бащата на Роршах бил художник. Той насърчавал синът си да възприема цветовете и картините емоционално, да отдава значение на посланията от външния свят, което несъмнено повлияло на Роршах за създаването на най – известния проективно аналитичен тест.

Разказва се случка за създаването на теста: веднъж Роршах посетил негов приятел художник с когото обичал да общува. Увлечени в разговорите си започнали да водят дискусия и да правят интерпретации върху мастилени петна, случайно станали при разсипване на мастилница. В дискусията се изненадали, че формите бивали различно асоциирани от различните наблюдатели, и започнали да показват метода и на други приятели и познати, като така постепенно идеята еволюирала до теста. Самият Роршах умира млад и не става свидетел на популярността на метода. Теста „мастилените петна“ дава основа на цяла наука за проективни тестове в психотерапията.

Тестът е базиран на склонността на съзнанието да вижда познати форми в безформени картини и да възприема непознатото като познато и асоциативно да прави връзка с несъзнаваното от субективното преживявано.
Насладете се на вътрешния си свят като го свържете с тези 10 мастилени петна.

Психологически тест на Роршах

Инструкции: Наблюдавайте едно изображение поне 10 секунди до една минута. Важно е първото и най-непосредствено впечатление и асоциации, които ви хрумнат, дори на пръв поглед да изглеждат глупави или безсмислени.

Първото петно

Ако виждате прилеп това от една страна може да означава демонизъм и афинитет към мрачното и мистериозно, от друга разкрива интуитивност и способност “да се ориентирате в тъмното”, ако е конкретно прилеп вампир, вероятно се чувствате изчерпани и изцедени.

Ако виждате молец или нощна пеперуда, вероятно не се харесвате достатъчно, и в същото време се подценявате и имате склонност да омаловажавате качествата си.

Ако пеперудата не е нощна, то вие сте социални, със склонност към промяна и развитие.

Ако виждате ангел, вероятно разчитате на висши сили да ви предпазват, закрилят и ръководят.

Ако виждате лице на животно: заек, лисица, глиган, слон, и лицето ви плаши, вероятно и вие се страхувате да погледнете надълбоко в душата си, и да видите първичните си импулси.

Второ петно

Ако виждате куче,  и по принцип обичате тези животни, то получавате достатъчно любов и загриженост от близките си.

Ако пък имате страх от кучета, или от това конкретно, то е препоръчително да си признаете проблемите и да се изправите срещу тях.

Ако виждате мечка, отношението ви към нея разкрива отношението ви към себе си и връзката ви с околния свят.

Ако картинката ви напомня за слон и предизвиква във вас положителни чувства, то вие сте интелигентни и се харесвате, ако чувствата са негативни, вероятно имате ниска самооценка.

Ако виждате двама човека да правят нещо и това действие ви притеснява, вероятно нещо в собствената ви сексуалност ви притеснява. Ако според вас нещо ви напомня за молитва, то вие обвързвате секса с нещо религиозно. Ако виждате кръв и/или болка, имате някаква асоциация между еротичните преживявания и болезнените такива.

Трето петно


Тази картина разкрива как се чувствате в социалните си взаимоотношения.

Ако виждате двама души, от значение е действието, което те извършват.

Ако се хранят, то вие лесно споделяте, възприемате нова информация и като цяло общувате.

Ако си мият ръцете, това разкрива някакво вътрешно чувство на погнуса, отвращение или нечистоплътност. Може да е гузна съвест или нещо недовършено.

Ако играят на канадска борба, шах или друга игра, това разкрива, че и вие сте състезателна натура, и често обичате да се съревновавате и съизмерявате с околните.

Ако виждате канибали, които ядат, или туземци, които правят магия, то вие сте мнителен, очаквате най- лошото и гледате мрачно на живота. Може да разкрива и висок интелект, който създава преграда между вас и околните, заради което да ви мислят за безсърдечен.

Ако гърдите ви правят силно впечатление, това говори, че обичате да се грижат за вас и за ви закрилят.

Ако виждате само един човек, който се отразява в огледало, това разкрива, че вие сте съсредоточени основно върху себе си, и не обръщате достатъчно внимание на околните.

Ако виждате патица или друго животно, това означава, че трудно се доверявате, трудно отстоявате позициите си и по-добре се разбирате с животните, отколкото с хората.


Четвърто петно


Тази картинка разкрива отношението ви към авторитета. Нарича се още “бащинска карта”.

Ако виждате голяма фигура, която гледа отвисоко малка фигура, усещането ви и отношението ви към голяма фигура разкрива отношението ви към авторитета. Може да се страхувате, може и да се бунтувате.

Ако виждате глава на голямо животно глиган/мечка/звяр/дявол по такъв начин и вие възприемате баща си. Може да ви изглежда заплашително или силата му да ви възхищава.

Ако ви изглежда като просната животинска кожа, то авторитетите не означават много за вас, вие сте си сам авторитет.

Пето петно


Тази картинка реферира към предходните.

Очаква се, отношението ви към нея да наподобява на тази към първата, в която се самооценявате.

Ако виждате нов символ или асоциирате с нещо напълно различно, това разкрива интересна страна от личността ви. Как възприемате фигурата- интригуващо, положително, мрачно, застрашително? Може да анализирате вашето отношение към този аспект на вашия характер.

Обикновено второто и четвъртото петно влияят върху възприемането на петото. как се отразиха, и какви асоциации и връзки може да направите между тези три петна?

Молец, пеперуда, птица, ангел? Тези символи вече бяха разгледани по-горе.

Шесто петно


Тази картинка отново е свързана с еротиката и секса.

Две същества, които са в близост по между си.

Ако това изображение не ви харесва или ви кара да се чувствате неудобно, вероятно имате някакви проблеми и затруднения в живота.

Ако го виждате като просната животинска кожа, вероятно не държите особено на физическия контакт, по-скоро го избягвате, както и другите прояви на близост.

Ако виждате фалически символ, вероятно темата за секса силно ви интересува, и често мислите ви клонят натам.

Подобно е тълкуването, ако виждате нещо подобно на женски полов орган.

Очаква се, отношението ви към нея да наподобява на тази към първата, в която се самооценявате.

Ако виждате нов символ или асоциирате с нещо напълно различно, това разкрива интересна страна от личността ви. Как възприемате фигурата- интригуващо, положително, мрачно, застрашително? Може да анализирате вашето отношение към този аспект на вашия характер.

Обикновено второто и четвъртото петно влияят върху възприемането на петото. как се отразиха, и какви асоциации и връзки може да направите между тези три петна?

Молец, пеперуда, птица, ангел? Тези символи вече бяха разгледани по-горе.

Седмо петно


Това изображение е свързано със женското начало.

Ако на него виждате именно жени, отношението ви към тях разкрива отношението към собствената ви майка.

Ако виждате по-скоро деца, това е свързано разкрива настроенията ви, свързани с детството.

Ако усещането е неприятно, това говори за нерешени проблеми с родителите, които е добре да изчистите и поправите, за да заздравите връзката.

Ако фигурите ви се струва, че искат да се целунат, това разкрива недостиг на ласки и обич.

Ако въобще не виждате човешки фигури, това разкрива проблеми с майка ви, които се отразяват на настоящия ви живот.

Осмо петно


Това ново цветно петно и отношението ви към него разкриват начина по който реагирате на сложни ситуации и интензивни емоционални преживявания.

Ако виждате мозък, от това следва, че оценявате него и дейността му по-високо то емоциите и всичко, с което се свързани. Драмите ви плашат и отблъскват.

Ако виждате някакво животно наблюдавайте собственото си отношение към него. Видът му и вашето отношение към него разкриват способността ви да изразявате чувствата си и да контролирате житейските ситуации като цяло.

Ако виждате вулкан, това говори за избухливост или склонност към силни емоционални изблици.

Ако виждате герб, оценявате собствените си преживявания високо и предпочитате по-формализираните отношения. Обичате проявите на уважение и търсите ситуации, които ги възпроизвеждат.

Девето петно


Това петно показва колко добре се справяте с липсата на структура и ред в живота и как възприемате абстрактното и неразбираемото.

Ако виждате нещо зло или заплашително, това показва, че се нуждаете от ясен ред, правила. Контролът е изключително важен за вас, в противен случай се чувствате объркани и често не знаете как да реагирате в неочаквани или необичайни ситуации.

Ако виждате човек, вероятно търсите умисъл и намерение, зад събитията в живота.

Десето петно

Повечето хора възприемат това петно като нещо приятно. Ако не сте сред тях, вероятно трудно се справяте с рутината.

И тук вашето спонтанно усещане е от първостепенна важност за разбирането.

Ако виждате рак, това разкрива постоянство, а от други страна и склонността ви да се “закачате” за хора и предмети.
Омар показва сила да се справяте с проблемите, ако обаче поражда у вас безпокойство, това разкрива страх да не бъдете наранени.

Глава на заек показва едни леки, щастливи мисли, които често клонят към секса.

Паяк говори за лъжи и заплетени, сложни ситуации, от които не знаете как да се измъкнете.

Гъсеници показвате за интерес към самите вас и към собствената ви промяна и израстване.

Змиите могат да показват лъжи, страх от неизвестното, но също така и забранен секс, чувство, че сте предадени. Отново зависи какво е вашето собствено отношение към змиите.

Айфелова кула и фоерверки- обичате структурата, рутината и виртуалната комуникация.

Карнавал – често имате чувство, че нещата не са такива, каквито изглеждат, че зад повърхността се крие нещо друго.


(Интерпретацията на теста е заимствана от Станислав Инчовски, лектор в АЛСУ)

Препоръчани статии