Полезни дейности за юноши с диабет

 в НПО "Инсайт - ИПМ"

Овластяване на юноши с диабет:

дейности за емоционално благополучие

 

Да бъдеш тийнейджър е предизвикателна фаза от живота и когато се комбинира с изискванията за управление на диабета, може да включва различни психологически и емоционални препятствия. Интегрирането на различни психологически техники в грижите за тийнейджъри с диабет може да им даде възможност да се справят по-ефективно с тези предизвикателства. Тази статия предлага практически съвети и дейности, предназначени да подобрят емоционалното благополучие, да насърчат устойчивостта и да насърчат грижата за себе си сред тийнейджъри, живеещи с диабет.

 

Психообразование

Осигуряването на психообразование за диабета и неговото емоционално въздействие е от решаващо значение. Обучете юношите за психологическите аспекти на диабета, включително влиянието на емоциите, стреса и значението на грижата за себе си. Помогнете им да разберат връзката между тяхното психическо състояние и управлението на диабета, като им дадете възможност да поемат контрол върху емоционалното си благополучие.

 

Техники за майндфулнес и релаксация

Преподаването на техники за майндфулнес и релаксация може да помогне на тийнейджърите да управляват стреса и да подобрят цялостното си емоционално благополучие. Насърчете ги да практикуват упражнения за дълбоко дишане, прогресивна мускулна релаксация и визуализация. Медитацията може също да насърчи самоприемането и да намали безпокойството, свързано с управлението на диабета.

 

Водене на дневник

Насърчете тийнейджърите да водят дневник, за да изразят своите мисли и емоции относно живота с диабет. Писането може да служи като терапевтичен изход, позволявайки им да преработят своите преживявания, разочарования и постижения. Може също така да служи като инструмент за проследяване на техните емоции и идентифициране на модели, свързани с колебанията на кръвната захар.

 

Поставяне на цели и решаване на проблеми

Помогнете на тийнейджърите да си поставят реалистични цели, свързани с управлението на диабета, и ги подкрепете в развиването на умения за решаване на проблеми. Насърчете ги да разделят по-големите цели на по-малки, постижими стъпки. Като ги овластявате да решават проблеми самостоятелно, вие насърчавате тяхното чувство за контрол и устойчивост при изправяне на предизвикателства.

 

Групи за взаимна подкрепа

Улеснете възможностите за тийнейджъри да се свързват с други, които също живеят с диабет. Групите за взаимна подкрепа могат да осигурят безопасно място за споделяне на опит, предизвикателства и стратегии за справяне. Насърчете ги да посещават местни групи за подкрепа или да изследват онлайн общности, за да изградят чувство за принадлежност и да намалят чувството на изолация.

 

Наблюдение върху мислите

Научете юношите на техники за наблюдение на мислите си, за да предизвикате негативните мисли и да насърчите позитивните. Помогнете им да разпознаят и преосмислят негативния вътрешен монолог, свързан с тяхното управление на диабета. Насърчете ги да се съсредоточат върху силните си страни, да празнуват постиженията си и да практикуват състрадание към себе си.

 

Арт терапия

Участието в арт терапевтични дейности може да бъде творчески изход за юноши с диабет. Насърчавайте ги да изразяват емоциите си чрез изкуство, като рисуване, рисунка или колаж. Изкуството може да служи като невербално средство за комуникация и себеизразяване, като насърчава емоционалното изцеление и себеоткриването.

 

Участие на семейството

Включете цялото семейство в подкрепата на емоционалното благополучие на тийнейджъри с диабет. Насърчавайте откритата комуникация и активното участие в управлението на диабета. Подкрепата на семейството може значително да повлияе на емоционалната устойчивост на тийнейджъра, чувството за принадлежност и придържането към рутинни процедури за самообслужване.

 

Професионално консултиране

Помислете дали да насочите тийнейджъри към професионалисти, които са специализирани в работата с юноши и хронични заболявания. Индивидуалната терапия може да осигури безопасно пространство за тийнейджърите да изследват емоциите си, да развият умения за справяне и да се справят с всички основни проблеми с психичното здраве.

 

Чрез интегриране на психологични техники в грижите за юноши с диабет, можем да им дадем възможност да се справят с емоционалните предизвикателства, свързани с тяхното състояние. Чрез психообразование, практики за релаксация, водене на дневник, партньорска подкрепа и арт терапия можем да насърчим емоционалната устойчивост, самоприемането и ефективното управление на диабета. В съчетание със семейна подкрепа и достъп до професионално консултиране, тези дейности могат да подобрят цялостното благосъстояние на тийнейджърите, живеещи с диабет, като насърчават чувството за контрол, овластяване и емоционално благополучие.

 

**Информацията, предоставена в тази статия, е предназначена само за образователни цели и не трябва да замества професионални медицински съвети. Ако имате конкретни притеснения относно вашето здраве или здравето на вашия юноша, моля, консултирайте се с квалифициран медицински специалист.**

 

Източници

American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes – 2021. Diabetes Care. 2021;44(Suppl 1):S1-S232.

Holtzclaw BJ, Vancil-Leap D. Diabetes and mental health in adolescents: a practical guide for healthcare providers. J Pediatr Health Care. 2016;30(5):478-486.

Blanz B, Schmidt M, Petermann F. Coping and psychological well-being in families of children and adolescents with diabetes compared to families without a chronic somatic disease. J Child Health Care. 2011;15(4):299-311.

Soni R, Upadhyay N, Tripathi R, et al. Stress, emotions, and diabetes management: exploring psychosocial factors in children with diabetes. J Pediatr Nurs. 2021;56:128-134.

Kichler JC, Kaugars AS. Counseling Adolescents with Diabetes. Pediatr Ann. 2016;45(2):e42-e48.

Полезни връзки

Диабет – психосоматични фактори

Упражнения за емоционално и телесно саморегулиране

Детето и неговото емоционално резервоарче

Детският диабет – психосоматични фактори

Контакти с НПО „Инсайт – ИПМ“

Препоръчани статии

Напишете коментар