Приказкотерапия при работа с деца, тийнейджъри и техните родители

 в Детска и юношеска психология, Полезна информация

Помните ли как приказките и историите, които ни разказваха нашите родители, баби и дядовци, ни помагаха да пътешестваме в световете на нашата фантазия? Как магията на историята ни ангажираше, видоизменяше в различни и все пак някак познати герои, и ни учеше на неща, с които още не бяхме се сблъсквали? Как в процесът разкривахме нещо ново за себе си, чувствахме какво е да достигнеш до поуката на приказката и създавахме специална връзка с разказвача?

От незапомнени времена историите, легендите, митовете и приказките са били ефективен и предпочитан метод за важна комуникация, за създаване на морални устои и споделяне на важни житейски уроци.

Приказките и историите имат много важни характеристики на ефективен метод на общуване:

– Те са интерактивни
– Развиват и ангажират въображението
– Развиват умението за разрешаване на проблеми
– Създават възможности за изход и справяне със ситуации
– Подкрепят независимото вземане на решение
– Създават връзка между комуникаторите
– Предизвикват критичното мислене
– Генерират нови идеи
– Предлагат нови модели на поведение
– Позволяват на човек да се идентифицира с роли, различни от неговата и с това да се обогати
– Терапевтират и подкрепят справянето с неприятни житейски ситуации
– Активират символи и архетипи, скрити в несъзнаваното

Въплъщавайки се в различни герои, създавайки свои собствени приказки, разказвайки своята собствена история с помощта на детски психолог – приказкотерапевт от „Инсайт“, децата и тийнейджърите ще се запознаят с нови свои способности и начини за овладяване на интензивни, емоционални ситуации и ще получат възможността да интегрират нови способности и ролеви модели; да изградят личността си; да развият въображението и творческото си мислене; да проиграят различни ситуации, провокиращи силна емоционална реакция и да формират социално адекватно поведение и отношение към тях; да опознаят вътрешния си свят, своите емоции и чувства; да изградят нови социални връзки; да формират положителна самооценка и да преоткрият своите качества и способност; да общуват и да споделят свободно и безопасно своите мисли и преживявания.

Не чакайте трудната ситуация, пред която е изправено детето Ви да премине „от само себе си“! Детският психолог е насреща Ви и ще Ви подкрепи в приключението наречено родителство! Свържете се с нас!

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургасдетски-психолог-бургас