Проблеми при децата: кога може да помогне посещението при детски психолог в Бургас?

 в Полезна информация

Работата с детски психолог е все по-широко предпочитана от родителите на деца във всички възрасти – от яслена до тийнейджърска.Причината за това не е непременно влошеното психическо състояние на децата. Напротив – това е по-високата степен на информираност на цялото ни общество относно нуждата от адекватно внимание към персоналните нужди на децата в различни периоди от живота им. И ако до преди няколко десетилетия психологическата помощ за деца беше по-скоро екзотика, днес тя е незаменим помощник на родителите по време на различни изпитания – от травмиращи събития, до загуби, емоционални смущения и затруднения в общуването с децата.

В кои ситуации можете да потърсите детски психолог в Бургас и да получите персонализирана грижа за своето дете? По-долу описваме най-често срещаните проблеми, които подлежат на разрешаване с правилен подход.

Тревожност в следствие на травмиращо събитие

Травмата идва в много форми: инцидент, насилие, силен стрес или внезапен уплах. Някои от тези събитие изглеждат почти незначителни за зрелия индивид, но могат да предизвикат трайна тревожност в детето, ако останат неизговорени и необяснени.В работата с детски психолог, травмиращото събитие се дефинира, анализира и трансформира в знание – за личността, за света и за начина, по който двете взаимодействат здравословно.

Силна скръб след загуба на близък човек

Много родители се притесняват да говорят за смъртта, а това поставя децата в ситуация на още по-силна покруса при челния сблъсък с нея. Загубата на близък човек е тежко изживяване във всяка възраст, а някои деца имат нужда от специална помощ, за да се справят с емоционалното сътресение, причинено от загубата.Колкото по-близък е човекът и колкото по-неподготвено е детето, толкова по-желателно е да потърсите съдействие от добър детски психолог, който да работи с детето нежно, отдадено и ефективно.

Раздяла на родителите

Раздялата на мама и татко е голяма и трудна промяна в начина на живот, която детето често не разбира и се затруднява да приеме. Често децата обвиняват себе си, а родителите не са сигурни как да обяснят нито причините за случващото се, нито последствията от него.Екипът ни съветва консултациите с детски психолог в Бургас да започнат още преди самото събитие – тоест преди развода. Така детето – а и цялото семейство – ще може да влезе в новата фаза от живота си с емпатия, достойнство и грижа за благосъстоянието на всички замесени.

Затруднено общуване със семейство и приятели

Често срещан проблем при децата е затрудненото общуване с околните – в това число и най-близките членове на семейството. Независимо дали не може да вербализира усещанията си или не желае да го прави – на детето може да бъде помогнато по много начини, в зависимост от характера на проблема.По време на специалните терапевтични сесии за деца, детският психолог ще помогне на малкия пациент да разпознава емоциите си, да ги назовава и да споделя вътрешния си свят с околните – за да може чрез комуникацията да се постигне баланс в психо-емоционалното състояние.

Прояви на агресия и други неконтролируеми емоции

Удрянето, блъскането, тръшкането, виковете и драматичните сцени могат да имат различна честота, различен интензитет и различни причини. В леката си форма, те не винаги са повод за притеснение и се считат за нормална фаза от “порастването”.Когато обаче границата започне да се размива, а агресията се превърне от спонтанна реакция в модел на поведение – желателно е да потърсите корена на проблема и да го разрешите с помощта на специализиран психолог.

Странно и нетипично поведение

Защо детето изведнъж започва да изпитва непоносимост към определено правило или ситуация? Защо се появяват странни и нетипични проблеми със съня и заспиването? Защо се страхува от неща, които до вчера са били нормални или дори приятни за него?Всяка промяна в поведението на най-малките има своя произход и първопричина, макар и те не винаги да са очевидни за неопитното око. Ако забележите, че детето има прояви, които не са характерни за него, вероятно посещението при детски психолог ще ви даде изненадващи отговори на някои въпроси. След което ще ви даде и изненадващи решения на проблеми, които дори не сте подозирали, че съществуват.

ПРИ КАКВИ ЗАТРУДНЕНИЯ НА ВАШЕТО ДЕТЕ Е ДОБРЕ ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩТА НА ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ В „ИНСАЙТ“ ?

– Детето Ви изпитва силна тревожност след определено травмиращо събитие;
– Често му се случва да се страхува и да търси нечия закрила;
– Завладяват го силни емоции, които не може да контролира;
– Чувства апатия към околния свят и липса на заинтересованост към училището, приятелите си, хобитата си;
– Изпитва затруднения в пълноценното общуване с околните, близките и приятелите;
– Подложено е на голямо количество стрес;
– Претърпява голяма и трудна промяна в живота си;
– Спохождат го мисли и образи, в които наранява себе си или го прави наистина;
– Чувства се изолирано или самотно в обкръжението си;
– Изпитва непоносимост към забраните, границите и правилата;
– Изпитва трудности в заспиването и рядко спи добре;
– Преживяло е травма, за която не може да спре да мисли;
– Често го спохождат главоболия, болки в стомаха и неразположения, за които докторите не намират физиологическа причина;
– Изживяло е загуба, която му е повлияла силно емоционално;
– Имате нужда просто да поговори с някой, различен от семейството си;
– Чувствате напрежение и силен стрес в училище или детската градина;
– Като родител забелязвате странно, нетипично поведение от страна на детето си;
– Имате нужда от укрепване на връзката дете – родител;
– И много други трудни психологически състояния или ситуации, в които чувствате, че сте сами и имате нужда от подкрепа.

Екипът от психолози в “Инсайт” Бургас е насреща, за да консултира деца и техните родители, използвайки гъвкави и съвременни подходи. Защото колкото по-рано се сбогуваме с детските травми, толкова по-голям е шансът да отгледаме едни щастливи, пълноценни и удовлетворени от живота млади възрастни!
Препоръчани статии
Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Напишете коментар

психолог-бургасдетски-психолог-бургас