Самопомощ за родители: „Детският гняв“

 в Детска и юношеска психология

„Детският гняв“

Какво да правим, когато детето ни изпитва трудности да контролира или да изразява гнева си по здравословен за него и другите начин?

Хълк ни идва на помощ!

Синдромът на Невероятния Хълк илюстрира както грешките, така и решенията за здравословното изразяване на емоции, в частност – гнева. И Брус Банер като персонаж, и Хълк като бушуващо дете отвътре, прекрасно илюстрират борбата за преодоляване на безсилието и трансформиране на примитивните реакции на ярост. Решението, към което Брус се стреми, се намира с придобиването на емоционалност грамотност – умението за точно идентифициране и умело изразяване на различните емоции.
Този процес на обучение се отразява И в специфични невропсихологически корелати в структурата на мозъка!

Има четири стила на изразяване на гняв, които присъстват при Хълк:

Маскиран гняв, при който хората обичайно отричат ​​или свеждат до минимум гнева, който изпитват и може да го заместят с други емоции като безпокойство или вина (Брус Банер).
Експлозивен гняв – модел на продължително потискане на негативните емоции, които в крайна сметка водят до бързо, преувеличено и често разрушително освобождаване на неконтролирана ярост (Хълк).

Хроничен гняв – модел, който задържа емоциите на гнева за дълги периоди от време, което често води до физически неразположения (неудовлетвореността на Банер и конфликтните му взаимоотношения).
Здравословен гняв – модел, който разпознава гнева като полезен сигнал за съществуването на проблем и изразяващ го по начин, който може да бъде разбран от другите. По този начин човек се доближава по-бързо към решение на проблема (целта, към която Банер се стреми).

Легендата за Невероятния Хълк илюстрира как учтивият и възпитан Брус Банер има проблем от самото начало. Всичко това произхожда от прекъсване на връзката с другите и отсъствие на здрави връзки в детството, поради което Брус никога не се е научил ефективно да изразява емоциите си. Гама лъчите, на които Брус Банер бе изложен, доведоха само до изостряне на неговата неспособност да изразява емоции, освен ако не са провокирани до ярост. Макар че е академично и интелектуално надарен, на Брус му липсва способността да разграничи гнева от другите емоции! Напредвайки от примитивния израз на суровата емоция към адаптивното използване на емоцията като инструмент за решаване на проблеми – изисква практика, подкрепа и здрави модели за подражание, които липсваха на Брус Банер. Споменатият здравословен стил на гняв подчертава, че гневът се използва най-добре като сигнал за проблем, а не като средство за разрешаването му. За да се постигне майсторството на това осъзнаване и възможността за прилагането му, са необходими опит в стил „проба-грешка“, който започва с идентифициране или дефиниране на проблема. Това отнема значително време!

Когато децата започнат да се гневят некотролируемо, те са в етап на емоция-реакция, по време на който те губят контрол над себе си и за тях става невъзможно да поемат каквато и да е информация отвън (дори и логична такава). Яростта на Хълк и гневното избухване на детето осигуряват едно фалшиво усещане за сила и мощ, които в крайна сметка са нищо друго, освен разрушителни както за детето, така и за другите.

С кратко въвеждане на историята на Хълк на детето – сложният въпрос „Как да управлявам по-успешно гнева си?“ може да намери своя отговор с лекота. То ще получи възможността да разпознае своята крайност в емоционалната реакция на гняв и нейната разрушителност. Идентификацията с характера на този комикс герой е страхотно средство за ефективно обучение за емоционална грамотност и начин за насърчаване на чувството за контрол и безопасност! Опитайте! Поговорете за героя и историята! Потърсете поуката и упражнявайте наученото!

Запознайте се и с материала ни на тема „Детската агресия и авторитарните родители„, за да разберете какво лежи в основата на агресивното поведение от страна на подрастващите, и да се опитате да елиминирате някои от особеностите в поведението Ви, за да има Вашето дете пълноценно израствае.Желая ви успех, скъпи родители! 

Не чакайте трудната ситуация, пред която е изправено детето Ви да премине „от само себе си“! Детският психолог е насреща Ви и ще Ви подкрепи в приключението наречено родителство!

Ангелина Меранзова-Велянова, детски психолог

 

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургас-ангелина-меранзова-велянова