Три практически занимания за подхранване на връзката родител-дете

 в Детска и юношеска психология

Скъпи родители, тези техники са насочени за деца, които по една или друга причина са били лишени от консистентна майчина грижа за техните нужди и потребности през първата годинка. Подходящи са и за осиновени деца, които са израснали в домове; деца, които не могат/не искат да установяват контакт с околните; деца, които се вкопчват в родителите си с повишена тревожност, че нуждите им няма да бъдат удовлетворени. 

Най-важното на тези техники е да създавате моменти на споделена ангажираност между вас и вашите деца. 

Прекрасно е да се интересувате от рисунките им и да ги използвате като възможност да научите повече за техния опит от света. Въпреки това най-добре е да избягвате конструктивна критика или интерпретация на неговия труд.

Подарявам ви ги с най-голямо удоволствие! ❤

🤩„Преследване“

Нужни са ви:
✅Картон или голям лист хартия (А3), залепена на масата или стената
✅Пастели

Упътване:

Вие и детето ви избирате различен цвят пастел. Първо започвате вие – вземете пастела и започнете да го движете по хартията, като оставяте пътека, която детето ви да следва със своя пастел. Целта е да ви „хване“, но само и единствено, ако следва пътечката, без да „кривва“ от нея.
След това разменяте ролите. Играете, докато ви е забавно.

🤩“Домашен Playdough”

Нужни са ви:

✅1 чаша студена вода

✅1 чаша сол

✅2 чаени лъжички олио

✅2 чаши брашно

✅2 супени лъжици царевично нишесте

✅Оцветители за храна

Упътване:
Заедно с детето си смесете водата, солта, олиото и няколко капки от оцветителите. Смесете сухите съставки и добавяйте малко по малко от тях във водата, докато стане на тесто. Сложете брашно на масата и на ръцете си и помачкайте/оформете тестото за няколко минути. Направете скулптури от него, организирайте чаено парти със сладкиш или го нарежете на различни форми. Помагайте на детето си, често докосвайте ръцете му, поддържайте очен контакт. Домашното Playdough може да бъде запазенo за приблизително един месец, в запечатан контейнер, съхраняван в хладилника.

🤩„Рисуване с чужда ръка“

Нужни са ви:

✅Флумастери/моливи/пастели/маркери

✅Картон или голям лист хартия

Упътване:

Решете заедно с детето каква рисунка бихте искали да нарисувате. Накарайте детето си да избере нещо, с което да рисува, след което поставете ръката си върху неговата. Нарисувайте част от предварително избраната тема на рисунката. След това се разменете и нека детето ви хване вашата ръка, с която да нарисува друга част. Разменяйте се често, докато рисунката не е готова.

Желая ви приятни мигове, скъпи родители! ❤

Не чакайте трудната ситуация, пред която е изправено детето Ви да премине „от само себе си“! Детският психолог е насреща Ви и ще Ви подкрепи в приключението наречено родителство!

Психолог Ангелина Меранзова-Велянова, за контакт с мен натиснете тук.

Препоръчани статии

Напишете коментар

детски-психолог-бургасдетски-психолог-бургас